ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Λέσχη Ανάγνωσης Τεγέας - Συντονίστρια: Αλεξάνδρα Παπάζογλου 

1η συνάντηση:  Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 
Βιβλίο: Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο της Άλκης Ζέη.


Είναι η πρώτη μας συνάντηση και είμαστε γύρω στα 25 άτομα. Καθόμαστε σε ένα κύκλο στη ζεστή και φωτεινή αίθουσα της Βιβλιοθήκης και ξεκινάμε το συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τη συγγραφέα, με το βιβλίο της και φυσικά με τον εαυτό μας. Γιατί σε τι άλλο καταλήγει πάντα η ανάγνωση ενός βιβλίου;
Έχει προηγηθεί μια ανοιχτή συνάντηση την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην οποία ανακοινώθηκε η δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης.

Το βιβλίο της Άλκης Ζέη είναι η αυτοβιογραφία της, η ιστορία της και η ιστορία της οικογένειάς της. Τα πρώτα της χρόνια μέχρι την εποχή του γάμου της με το Γιώργο Σεβαστίκογλου.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της διαβάζουμε:
«Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ. Όταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις, μια και κανείς τους δεν μπορεί πια να σε επιβεβαιώσει ή να σε διαψεύσει. Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: "Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε". "Τώρα" της λέω, "που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα 'θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;" "Με τίποτα" μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. "Με τίποτα" συμπλήρωσα κι εγώ».
Το βιβλίο είχε θετική απήχηση – το απολαύσαμε θα έλεγα- και μας έδωσε την ευκαιρία για ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Θίγει πολλά θέματα: τη σχέση γονιών με τα παιδιά τους, τη φιλία, την αγάπη για μάθηση και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, την σχέση αδελφών, την αφοσίωση σε ένα ιδανικό. Επίσης  την επίδραση που έχει κάποιο εξωτερικό πρόσωπο στη ζωή και στα μέλη μιας οικογένειας, στην περίπτωση της Ζέη η Διδώ Σωτηρίου, σύζυγος του αδελφού της μητέρας της.
Από τα παραδεισένια παιδικά χρόνια στη Σάμο όπου η Άλκη και η αδελφή της Λενούλα ζουν με τον φιλόλογο παππού και τις θείες, αδελφές της μητέρας τους, μεταφερόμαστε στην Αθήνα όπου τα κορίτσια γνωρίζουν ξανά τους γονείς που τους είχαν σχεδόν ξεχάσει. Στη ζωή τους η αυταρχικότητα του πατέρα αντισταθμίζεται από μια μητέρα που αφουγκράζεται πάντα τις κόρες της και τις υποστηρίζει στην αναζήτηση του εαυτού τους και στην υλοποίηση των ονείρων τους.
Σημαντικά  στοιχεία στην αφήγηση της ‘Αλκης Ζέη: η ξεχωριστή φιλία της με τη Ζωρζ Σαρρή,  το σχολείο και η επίδραση που έχει επάνω της μια προικισμένη με οξύνοια και αγάπη για τις μαθήτριές της εκπαιδευτικός και βέβαια η σχέση της και η σχέση της οικογένειας με τη Διδώ Σωτηρίου. Η εμφάνιση του Γιώργου Σεβαστίκογλου και η αγάπη που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο νέους, θα καθορίσουν  τη μελλοντική ζωή της Άλκης Ζέη.
Παράλληλα με την προσωπική αφήγηση, στο βιβλίο παρελαύνει και η ταραγμένη ιστορία της Ελλάδας της εποχής και κάποια από τα  μεγαλύτερα ονόματα του πνευματικού μας κόσμου: Κουν, Γκάτσος, Ελύτης, Πλωρίτης, Αξελός, και πολλοί άλλοι που συναντώνται στο νεοσύστατο  εκδοτικό οίκο «Ίκαρο» και στου Λουμίδη. 
Το βιβλίο τελειώνει εκεί που ξεκινάει το άλλο βιβλίο της Άλκης Ζέη «Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».

Θα θέλαμε να ακολουθήσουμε τη ζωή της Άλκης Ζέη και στην εξορία μέσω του μυθιστορήματος  της Έλενας Χουζούρη «Πατρίδα από Βαμβάκι», αλλά δυστυχώς το βιβλίο είναι εξαντλημένο.
‘Ετσι το επόμενο βιβλίο μας θα είναι «Το Ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση. Θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε  μια άλλου τύπου οικογένεια και να παρακολουθήσουμε και τη θεατρική του απόδοση με σκηνοθέτη το γιο της συγγραφέως Δημήτρη Τάρλοου.


Αλεξάνδρα Παπάζογλου

------------------------------------------------------------------

3η συνάντηση:  Τετάρτη 16 Μαΐου  2018
Βιβλίο: 
Ferrante, Elena. Η υπέροχη φίλη μου/ μετάφραση: Δήμητρα Δότση 

Με το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, "Η υπέροχη φίλη μου" συνεχίσαμε την ενασχόλησή μας με βιβλία που έχουν ως θέμα την παιδική και εφηβική ηλικία, το σχολείο και την εκπαίδευση γενικότερα, τη φιλία και τις οικογενειακές σχέσεις.

Η Έλενα Φεράντε, η αινιγματική συγγραφέας της οποίας η πραγματική ταυτότητα δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, μας μεταφέρει στη Νάπολη της δεκαετίας του 50.
Αντικείμενό του βιβλίου:  η φιλία δύο κοριτσιών,  της Λίνας και της Λενούς, μια ιδιαίτερη σχέση γεμάτη εντάσεις αλλά και μοχλός για την προσωπική τους εξέλιξη. Οι δυσκολίες ανάπτυξής τους λόγω της φτώχειας και της έλλειψης παιδείας των οικογενειών τους, ο ρόλος του σχολείου, η βία της γειτονιάς τους, η ενδοοικογενειακή βία,  η μειονεκτική τους θέση λόγω του φύλου τους  αναλύονται στο βιβλίο με  μεθοδικό και δεξιοτεχνικό τρόπο.
Το βιβλίο συγκίνησε ιδιαίτερα. Έγιναν παραλληλισμοί  με την Ελλάδα της αντίστοιχης περιόδου αλλά και με τα βιώματα μελών της Λέσχης.
«Η υπέροχη Φίλη»  λειτούργησε ως καταλύτης για προσωπικές αφηγήσεις. Τα στοιχεία που ξεχωρίσαμε ήταν η μειονεκτική θέση του κοριτσιού και της γυναίκας  στην κοινωνία,  καθώς και η δύναμη της εκπαίδευσης να αλλάζει ζωές και να καταξιώνει κοινωνικά.
 
Αλεξάνδρα Παπάζογλου
--------------------------------------------------------------


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ & ΒΙΒΛΙΑ :ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019
 
 
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, 6.30μμ
 
Γκιακ  του Δημοσθένη Παπαμάρκου, εκδόσεις Αντίποδες
 
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, 6.30μμ
 
Ο Έλληνας γιατρός της Καρολίνας Μέρμηγκα, εκδόσεις Μελάνι
 
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, 6.30μμ
 

Έθιμα ταφής της Hannah Kent σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου, εκδόσεις Ίκαρος
 
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, 6.30μμ
 
Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου της Μιριέλ Μπαρμπερί σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη, εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες
 
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, 6.30μμ
 

Ούτε το όνομά μου : Γενοκτονία και επιβίωση : Μια αληθινή ιστορία του Πόντου της Thea Halo σε μετάφραση Μαρίνας Φράγκου, εκδόσεις Γκοβόστη
 
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, 6.30μμ
 
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων του Anthony Marra σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, εκδόσεις Ίκαρος
 
Για περισσότερες πληροφορίες & διευκρινίσεις,  μπορείτε να απευθύνεστε στην κα. Βιβή Κατσίφα, στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος στο Στάδιο Τεγέας και στα τηλέφωνα: 2710- 557111 &  6974-404523.
 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!


 
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διεύθυνση: Στάδιο Τεγέας, 22012 Αρκαδία


Πολιτιστική Διαχείριση:
κ. Τριαντάφυλλη Σωτηροπούλου

Τηλ: 2710 557111 / Fax: 2710 557158 /
Κιν:
6974 404524

Email: events@stassinopoulos-viohalcofoundation.gr


Βιβλιοθήκη:
κ. Βιβή Κατσίφα

Τηλ: 2710 557111 / Fax: 2710 557158 /
Κιν:
6974 404523

Email: library@stassinopoulos-viohalcofoundation.gr


Διαχείριση Κτιρίου:
κ. Κική Αγγελάκου

Τηλ: 2710 556835 / Fax: 2710 557158 /
Κιν:
6974 404525

Email: building@stassinopoulos-viohalcofoundation.gr


ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διεύθυνση: Μεσογείων 2-4, 11527 Αθήνα


Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Πολιτιστικής Διαχείρισης:
κ. Βίκυ Κεφαλληνού

Τηλ: 210 6861486 / Fax: 210 6861427 /
Κιν:
6974 401486

Email: Stassinopoulos-ViohalcoFoundation@vionet.gr